Amsterdam wordt groener: 26,5 miljoen voor groenprojecten

Normal download  20

Het stadsbestuur heeft 26,5 miljoen euro vrijgemaakt voor het vergroenen van de stad in 18 grote groenprojecten. Deze projecten zorgen voor een flinke toename van het groen, bijvoorbeeld door de aanleg van het Weteringpark op het Weteringcircuit en het Spoorpark Zuid in Nieuw-West en het aanleggen van een groenstrook op De Boelelaan Midden. Daarnaast wordt er veel geïnvesteerd in de kwaliteit van groen, door de aanplant van meer en meer diverse bomen, planten en bloemen in de bestaande parken.

Wethouder Laurens Ivens (Groen): “Na de Groenvisie hebben we nu de groenste begroting in jaren, zodat we investeringen kunnen doen om de stad radicaal te vergroenen. We planten bomen, zorgen voor meer ruimte voor de natuur en we voegen ook een park toe in de drukke binnenstad. Alle Amsterdammers, mensen en dieren, verdienen een groene en leefbare stad.”

Parken

Het Weteringcircuit moet van een druk verkeersplein veranderen in een nieuw groen park midden in de stad. Het Sarphatipark, Diemerpark en Rembrandtpark krijgen een grote opknapbeurt, maar ook minder bekende parken als het Kasterleepark, het Piet Wiedijkpark, het Buiksloterbreekpark, het Gerbrandypark en het Spoorpark Zuid worden aangepakt. Er worden (fruit)bomen geplant, natuurvriendelijke oevers aangelegd, bloemenlinten aangelegd en paddenpoelen, vleermuisbunkers en oeverzwaluwwanden geplaatst. Ook worden wandel- en fietspaden verbeterd, (natuur)speelplekken aangelegd hondenlosloopgebieden uitgebreid en maatregelen genomen om de toegankelijkheid te vergroten.

Amsterdamse Bos

In het Amsterdamse Bos wordt 7,5 hectare aan paden, bermen en fundering verwijderd, waardoor er grotere aaneengesloten bosvakken ontstaan waar planten en dieren ongestoord kunnen leven. Het gaat om overbodige, parallelle bospaden, die weinig worden gebruikt. Er kunnen hierdoor zo’n 500 bomen worden geplant.

18 projecten

De projecten zijn: Kasterleepark, Piet Wiedijkpark, Amsterdamse Bos, Sarphatipark, Spoorpark Zuid, Buiksloterbreekpark, Rembrandtpark, Diemerpark, verbindingen Amstelpark en Buitenveldert met de Amstelscheg, verbindingen Gijsbrecht van Aemstelpark, Gaasperplas, Groene Oever Zuider Amstelkanaal, De Boelelaan Midden, Weteringpark, Knowledge Mile Park, Gerbrandypark, Sportpark Kadoelen en Sportpark De Weeren.

Dit artikel verscheen eerst op Mokum.nu
Meer nieuws van KlimaatActueel.nl
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief