Provincies Groningen en Drenthe investeren in schoner vliegen

Normal fokker hoogeveen
Afbeelding: Fokker

De provincies Groningen en Drenthe en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) verlenen gezamenlijk een subsidie van 3,5 miljoen euro aan het project ‘Luxovius: Out of Autoclave Automated Production’. Ruim 2,7 miljoen daarvan is Europese subsidie (EFRO). De projectpartners Boikon BV, GKN Fokker, NHL Stenden Hogeschool en het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum gaan een innovatief productieproces voor thermoplastisch composiet ontwikkelen, demonstreren én naar de markt brengen. Zij willen door het slim samenvoegen van een aantal processtappen een kortere doorlooptijd, lagere CO2-uitstoot en minder energieverbruik realiseren. Dankzij deze ontwikkelingen wordt het schoner vliegen eerder mogelijk gemaakt. Bovendien willen zij met dit project de werkgelegenheid versterken.

Thermoplastisch composiet is superlicht, sterk en stijf, maar ook duurzaam en recyclebaar. Steeds meer auto's en vliegtuigen worden van dit 'materiaal van de toekomst' gemaakt. In eerste instantie richt het project zich op de luchtvaartindustrie. Daarnaast biedt de innovatieve technologie ruime toepassingsmogelijkheden in andere sectoren. De kennis die wordt opgebouwd met dit project kan ook benut worden door andere bedrijven uit de regio. Het betrekken van studenten van de NHL Stenden Hogeschool zorgt ervoor dat opgedane kennis en ervaring direct in de praktijk gebracht kan worden.
Gedeputeerde Tjeerd van Dekken is blij met de 25 extra Groningse banen en verduurzaming die het project gaat opleveren. "Duurzaam ondernemen biedt bedrijven kansen om te innoveren en te groeien. Dit project is een mooi voorbeeld van toekomstbestendig ondernemen vanwege de energiebesparing bij het productieproces. Ook gebruiken de lichtere vliegtuigen minder kerosine en stoten ze minder CO2 uit."
Zijn Drentse collega-gedeputeerde economie van provincie Drenthe Henk Brink: “Bij GKN Fokker in Hoogeveen vindt revolutionair onderzoek plaats naar de brede toepassing van thermoplastisch composiet. Gezamenlijk gaan de projectpartners een automatisch productieprocedé ontwikkelen dat zijn weerga niet kent. Dit project maakt onze regio op de lange termijn sterker. Wij zijn trots dat onze regio hierin vooroploopt!”

Dit artikel verscheen eerst op Stadjer.nu
Meer nieuws van KlimaatActueel.nl
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief