Milieuvriendelijker leven populairder voornemen dan stoppen met roken

Normal mob2020
Afbeelding: SodaStream

Maar liefst 72% van de Nederlanders geeft aan van plan te zijn om het afval van wegwerpplastic te verminderen in 2020. 25% van de mensen benoemt dit zelfs expliciet als goed voornemen, naast de gebruikelijke voornemens als meer sporten, gezonder eten en afvallen. Het is hiermee een populairder voornemen dan stoppen met roken (14%) en minder alcohol drinken (15%). Dit blijkt uit een representatief onderzoek onder meer dan 1.000 respondenten dat SodaStream Nederland liet uitvoeren.

Het grootste deel van de Nederlanders (65%) gaat met goede voornemens het nieuwe jaar in. Waar de goede voornemens traditiegetrouw betrekking hebben op een gezondere lifestyle, worden milieuvriendelijker leven in het algemeen (20%) en minder plastic gebruiken (25%) dit jaar ook veel genoemd. Met 35% wordt het voornemen om minder plastic te gebruiken relatief vaak onder 55-plusser genoemd.

Bewuster omgaan met plastic Bijna driekwart van de respondenten geeft aan van plan te zijn minder plastic te gaan gebruiken in 2020. Dit plan wordt voornamelijk gedragen door de mensen van 55 jaar en ouder: hiervan geeft zelfs 89% aan van plan te zijn om minder plastic te gaan gebruiken, versus 68% van de mensen tussen de 18 en 34 jaar. Maar liefst 80% laat weten dat zij het afgelopen jaar al bewuster om zijn gegaan met het gebruiken van wegwerpplastic.

Populariteit herbruikbare fles

De herbruikbare waterfles blijkt populair in Nederland, vooral onder vrouwen (75%) en de jongere generatie tussen de 18 en 34 jaar. Van deze leeftijdsgroep gebruikt reeds 85% een herbruikbare fles. In 2020 is 81% van de Nederlanders van plan om vaker gebruik te maken van een herbruikbare fles, waarmee honderden, zo niet duizenden, wegwerpflessen kunnen worden bespaard.

Dit artikel verscheen eerst op Nederland Actueel
Meer nieuws van KlimaatActueel.nl
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief